Τρίγωνο εργασίας στην κουζίνα

Η κουζίνα σε ένα σπίτι είναι από τα πιο χρησιμοποιούμενα δωμάτια αυτού, οπότε και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο σχεδιασμός του χώρου για την καλύτερη εργονομία του. Τους τρόπους σχεδιασμού μιας κουζίνας τους έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο και σήμερα θα εστιάσουμε παραπάνω στο τρίγωνο εργασίας.
Το τρίγωνο εργασίας είναι το νοητό τρίγωνο που δημιουργείται από τον νεροχύτη, το φούρνο και το ψυγείο, τις βασικές δηλαδή συσκευές που διαθέτει μια κουζίνα.

Μεγαλώνοντας βέβαια καθημερινά οι ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, το τρίγωνο εργασίας μετατρέπεται σε ορθογώνιο ή πολύπλευρο προσθέτοντας και συσκευές όπως ο φουρνος μικροκυμάτων, το πλυντήριο πιάτων και ο φούρνος με τα μάτια άνω και κάτω του πάγκου που τοποθετείται σε διαφορετικές θέσεις. Για όλα αυτά θα επανέλθουμε σε νέο άρθρο καθώς είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Κουζίνα σε ευθεία.

1

Όπως βλέπουμε στην διάταξη αυτή το τρίγωνο εργασίας δεν μπορεί να δημιουργηθεί λόγω έλλειψης δεύτερης πλευράς.
Η μόνη μέριμνα που πρέπει να λαμβάνεται κατά τον σχεδιασμό αυτού του τύπου κουζίνας, είναι η ύπαρξη εύλογης απόστασης μεταξύ του νεροχύτη και των ηλεκτρικών συσκευών προς αποφυγή ατυχημάτων.

Η διάταξη τύπου Γ.

2

Οι τρείς πλευρές του τριγώνου εργασίας σε αυτή τη διάταξη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2,00 μέτρα η κάθε μια. Ο πάγκος εργασίας θα πρέπει να δημιουργείται ανάμεσα στις δύο μικρότερες πλευρές του τριγώνου για πιο εύκολη προετοιμασία του φαγητού.

Η παράλληλη διάταξη.

3

Η κάθε πλευρά του τριγώνου εργασίας στην παράλληλη διάταξη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1,80 μέρτα. Στη διάταξη αυτή η εύκολη και αδιάκοπτη ροή της κίνησης μπορεί εύκολα να διαταραχθεί εάν υπάρχει και δεύτερος άνθρωπος στο χώρο, κάτι το οποίο καθιστά δυσλειτουργική την κουζίνα όταν αυτή χρησιμοποιείται από πολλά άτομα συγχρόνως.

Η διάταξη τύπου Π.

4

Στη διάταξη αυτή η κάθε πλευρά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2,50 μέτρα. Επίσης θα πρέπει να μην υπάρχουν εμπόδια μέσα στο τρίγωνο εργασίας, οπότε το τραπέζι φαγητού θα πρέπει να τοποθετηθεί πέραν του τριγώνου

Η Διάταξη με νησίδα

5

Οι πλευρές του τριγώνου σε αυτή τη διάταξη μπορούν να λάβουν τις μέγιστες διαστάσεις τους οι οποίες είναι 2,7 μέτρα η κάθε μια και το τρίγωνο να ανοίξει κι άλλο και να φθάσει μέχρι την νησίδα.

 

Για να κάνουμε λοιπόν μια ανακεφαλαίωση του τριγώνου εργασίας ας δούμε τα σημαντικότερα σημεία του.

  • Κάθε σκέλος του τριγώνου θα πρέπει να είναι μικρότερο από 1,20 μέτρα και μεγαλύτερο από 2,70 μέτρα.
  • Το άθροισμα των τριών πλευρών θα πρέπει να είναι από 4,00 έως 8,00 μέτρα.
  • Ερμάρια ή άλλα εμπόδια δεν θα πρέπει να τέμνουν ή να παρεμβαίνουν σε οποιοδήποτε μέρος του τριγώνου περισότερο από 30,00 cm.
  • Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και αδιάκοπτη ροή κυκλοφορίας μεταξύ των τριών βασικών σημείων του τριγώνου.
  • Δεν θα πρέπει να μεσολαβεί ψηλό ντουλάπι που να διακόπτει κάποια από τις πλευρές του τριγώνου.
  • Φυσικά, στο ενδιάμεσο απαιτείται και μια ευρύχωρη περιοχή για την προετοιμασία φαγητού, και αυτή ιδανικά πρέπει να βρίσκεται εντός του τριγώνου, για παράδειγμα, ο βοηθητικός πάγκος θα μπορούσε να κατασκευαστεί ανάμεσα στη κουζίνα και το ψυγείο.

Στην ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Κατασκευαστική μπορείτε σήμερα κιόλας να επωφεληθείτε της προσφοράς ολοκληρωμένης ανακαίνισης κουζίνας που ξεκινά από 1650,00 ευρώ.

Με την ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, την ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Και την ΟΡΓΑΝΩΣΗ...
ΣΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ...

back to top

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES